hedmark

Jubileumsprogram

Hedmarks største kunst- og kulturformidler fyller 20 år - Turnéorganisasjonens jubileumsprogram er klart! Vi har gleden av å presentere et rikt utvalg av produksjoner.

Mer enn 70 turneer er nå planlagt for kommende skoleår til samtlige grunnskoler og videregående skoler i fylkets 22 kommuner. Turneene rommer produksjoner innen scenekunst, litteratur, musikk, visuell kunst og kunstarter i samspill.

– Stiftelsesdatoen var 21. juni 1991 – 10 år før Den kulturelle skolesekken så dagens lys som nasjonal ordning. Gjennom alle disse årene har Turnéorganisasjonen framstått som en pionérorganisasjon for unge mennesker. I den anledning er det med stolthet Hedmarks største kunst- og kulturformidler kan presentere sitt mangfoldige program, sier Turnéorganisasjonens nye daglige leder Håkon Skoge.

Fra “design til å ta og føle på” via barneopera til samtidsdans i et mobilt scenerom
Fra vårt rike sortiment av produksjoner vil vi gjerne presentere noen utvalgte. Flere av disse er nye produksjoner med norgespremiere; initiert av Turnéorganisasjonen.

Norgespremiere: Zapman
Videregående skole, høst: Kongsvinger, Sør-Odal
Vår: Stange, Elverum, Trysil


Skuespiller Morten Røhrt (Oslo Nye)
Regi: Bentein Baardson
Manusforfatter: Ivo de Figueiredo
31. oktober er det norgespremiere på “Zapman” ved Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger. Denne monologen er en leken tilnærming til identitet. Ivo de Figueiredo har skrevet et stykke som handler om forholdet mellom det private og det offentlige, om det å bli noen gjennom å bli sett. Alt fra realityserier til sosiale medier gir sterke føringer om at det er prisverdig å promotere seg selv uten nødvendigvis å ha spesielle talent. I dag skal personer “skapes” i det offentlige rom. Det er ikke lenger nok å ”være seg selv”.

Premiere: Hujedamej
Barnetrinnet, høst: Elverum, Åsnes, Våler, Grue

18. oktober er det premiere ved Lillemoen skole. “Hujedamej” – sanger fra Astrid Lindgrens univers er en konsert hvor musikerne Eldrid Johansen, Karianne Kjærnes og Camilla Susann Haug i all hovedsak synger a capella. Elevene får være med Kavring Løvehjerte, de møter Ronja og Birk, brødrene Løvehjerte, Emil og mange flere. Og ikke minst: De blir med når Ida lokker på våren. Men Katla, den skumleste av alle drager, har ikke noen sang – ikke ennå …
Sangene introduseres med utdrag av Astrid Lindgrens fortellinger, og alle kan være med å synge på sangene de allerede kan – og lære seg noen helt nye.

Premiere: Operabarnetimen - Fanfaronenes Superoperashow
Barnetrinnet, høst: Stange, Løten, Hamar

Turnéorganisasjon for Hedmark er stolte over å være de første til å presentere “Operabarnetimen – Fanfaronenes superoperashow” i ny drakt som skoleturné. Premieren finner sted 21. november ved Stange skole.
Operabarnetimen er en ny operaforestilling, komponert og framført av den oslobaserte gruppen Ensemble Fanfaronner. Forestillingen er en morsom og løssluppen miniopera der publikum møter tre sprudlende aktører i en handling med prinsesser, skumle hekser, forviklinger, trylletriks, flotte kostymer, løsbarter og, ikke minst, nykomponert klassisk sang og musikk. Summen av alt dette er en energisk forestilling som vil inspirere og åpne ørene for opera og klassisk musikk hos det yngste publikumet.

Visuell kunst med satsing på design
Av 13 visuell kunst-produksjoner handler fire om design. Tre av disse er “design til å ta og føle på”.

Hva stoler du på
Ungdomsskolen, Høst: Hamar/Løten

I “Hva STOLER du på” får elevene i ungdomstrinnet prøvesitte og vurdere norske designstoler gjennom de siste femti år og sammenligne dem med sittemøblene de selv og de ansatte bruker på skolen.

Emalje og design, Grete Prytz Kittelsen
Barneskolen, høst: Eidskog/ Kongsvinger/Nord-Odal/Sør-Odal

“Emalje og design, Grete Prytz Kittelsen” er en utstilling av hverdagsobjekter designet av en av de mest kjente og brukte norske designere det siste hundreåret. Her kan det hende elevene kjenner igjen bruksgjenstander både fra besteforeldres kjøkken og kjøkkenet hjemme. Sammen med formidleren ser man på farge og form; fordi dette er bruksgjenstander som er masseprodusert, er utstillingen til å ta og føle på. Produsert av Nasjonalmuseet.

Designjungelen
Barneskolen, høst: Elverum

“Designjungelen” er en utstilling av myke sitteskulpturer. Skulpturene er laget av den nederlandske gruppa Antony Kleinepier og TTTVo. Miljøet gir assosiasjoner til en levende jungel. TTTVo og Kleinepier vil at deres miljøer skal benyttes aktivt, og elevene inviteres inn i installasjonen. Her kan de få ta, lukte, sitte på og på annen måte ta installasjonen i bruk. Med sine iscenesatte miljøer stiller kunstnerne spørsmål ved våre omgivelser og deres utforming. Produsert av Nasjonalmuseet.

UtoSafari – samtidsdans i et mobilt scenerom
Små skoler på barnetrinnet, våren: Nordfylket 

“Noe” kjører inn på skolegården. Maks 30 elever slipper inn i den. Den kalles Utoskop. Det hele starter med danseforestilling, fortsetter med dialog mellom barn og aktører og avsluttes med en workshop der barna får utforske rommet og tematikken sammen med danserne.
UtoSafari handler om risiko og relasjoner der tre pelskledde skikkelser bokstavelig talt snur rommet på hodet og tørner sammen i basketak og omfavnelser.

Fabel Jakop - forfatterbesøk med eventyr og folkediktning som inspirasjon
Småskoletrinnet, høst og vår: Hamar

– Jeg synes eventyr er det sanneste som finnes. Selv det mest eventyrlige eventyr er jo det motsatte av fri fantasi!
Dette sier forfatter og formidler Grete Randsborg Jenseg som fra høsten av skal på forfatterbesøk til småskolen i Hamar. Elevene får her et møte med tekster, med stemmen, med kråker og fortellinger. Alt samlet i en eventyrlig blanding for klasserommet. Når Grete Randsborg Jenseg skriver om “Fabel Jakop”, skaper hun sitt univers ved å benytte seg av sjangertradisjonen fra folkediktningen og kulturarven.

Fra delta til pop – med tre av landets dyktigste bluesmusikere
Ungdomstrinnet, Høst: Hamar, Stange, Løten og Ringsaker
Vår: Resten av fylket


Ungdomsskolene i Hedmark får i kommende skoleår besøk av tre av Norges dyktigste bluesmusikere. Brumunddalbosatte Erik Harstad har med seg brødrene Amund og Henrik Maarud fra Nes i Akershus på en musikalsk ekspedisjon fra Mississippideltaet i Louisiana i USA, der bluesmusikken oppsto på slutten av 1800-tallet, og følger bluesens røtter fram til dagens pop-musikk. Vi får høre slavesanger, countryblues, elektrisk blues og svingende rock’n’roll framført med energi, overskudd og virtuositet. Produksjonen har vært på veien tidligere, men det er første gang den kommer til Hedmark.
Her er det bare å spenne på seg sikkerhetsbeltet og glede seg til en svingende, energisk time!

 

ToH-logo (symbol)

ToH-logo (symbol)

Zapman

Zapman

Morten Røhrt

Hujedamej

Hujedamej

Operabarnetimen

Operabarnetimen

Hva STOLER du på?

Hva STOLER du på?

Emalje og design

Emalje og design

Designjungelen

Designjungelen

UtoSafari

UtoSafari

Fabel Jakop

Fabel Jakop

Grete Randsborg Jenseg

Fra Delta til Pop

Fra Delta til Pop

Erik Harstad