Turnéorganisasjonen
Postadresse: Just Brochs gt. 13, 2321 Hamar
Besøksadresse: Just Brochs gt. 13, 2321 Hamar
Telefon: 62 59 87 87 • Nettsted: www.turneorg.no
Ord som råkker
Produksjonsliste
Program

Ord som råkker

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Hva trenger egentlig en rocketekst? Dere får besøk av to musikere som skal spille eldre og nye låter med norske tekster. På en annen måte enn du er vant til. Kanskje vil du høre ordene på en litt annen måte. Rocker det? Råker det? Råkker det noe hos deg?

Lærerveiledning

Arven og ordene

Om pop er drømmen om et ønsket liv, er rock er rapport fra et levd liv? Med produksjonen ORD SOM RÅKKER ønsker vi å fokusere på rocketekst som litterært uttrykk – for å utvikle tekstforståelse og motivere elevene til å skrive egne tekster. Hvordan påvirker teksten musikken? Hva skjer med musikken i det øyeblikket teksten blir det viktigste?

Gjennom tekst og musikk vil konserten gi en inngang til de historiske/tradisjonelle rocketekstene som strekker seg fra naive betraktninger, rå og ærlige rapporter fra levd liv, poetiske uttrykk, til protest og politisk motiverte budskap. Felles for alle er en vilje til å si noe om verden rundt seg. Dette er rockemusikkens arv fra bluesen. Tekstene handlet om livet slik det er, og dermed skaper et sterkt bånd til sitt publikum, hvor publikum kan kjenne seg igjen, og bygge identitet og felleskap.

Konserten er tredelt:

 • Rapport fra levd liv.
  I bluesen ligger det at man skal være ærlig, skrive slik som det faktisk er, og i denne kommunikasjonen skaper man en relasjon til sitt publikum basert på noe som kommer fra en selv og fra hjerte, ufiltrert. I fortsettelsen av bluesen kommer Rocken, som er tuftet på samme tanke. Rocken er (skal være) fri for sensur, opprørsk, ufiltrert, ekte og utilslørt. Musikerne vil vise dette gjennom eksempler fra norsk rockehistorie.
   
 • Musikk trenger tekst: Skriv!
  Vi inviterer elevene ved skolene til å skrive sine bidrag til ny rocketekst: en linje, et vers, kule ord, osv. Musikerne vil jobbe med disse tekstene slik at innsendt tekst blir en del av konserten (se pdf-dokumentet SKRIV TEKST SOM RÅKKER under ressurser i høyre marg).

  Alle skoler som sender inn tekst får et eksemplar av boka En vill en historien om Dum Dum Boys.
 • Tekst blir musikk
  Tre lokale tekstforfattere, Helene Rønningsbakken, Karoline Amb og Ted Granlund, har levert hvert sitt bidrag til ny rocketekst. Musikerne viser hvordan de har jobbet med tekstene. Tekstene er vedlagt som ressurs (se RÅKKETEKSTER under ressurser i høyre marg).

Håpet er at det musikalske kan gi en inngang til skriveglede, og åpne opp for å uttrykke seg gjennom musikk og tekst.

Om utøvere og produsenter

Rikskonsertene
 • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
 • Kunstnere/grupper: Haug & Harstad
 • Produsent: hos ToH: WA/JS
 • Idé/opplegg: Morten Haug

Om kunstner / utøver / gruppe

Morten Haug (f. 1973) er drama- og musikkutdannet fra Bårdar og Høgskolen i Hedmark. Dramapedagog/instruktør ved Elverum kulturskole og frilans skuespiller/musiker (gitarist, sanger, låtskriver).

Erik Harstad (f.1967), gitarist og sanger med lang fartstid i musikkbransjen. Han har vært med i en rekke rock- og bluesband, bla. Larsens Last Chance og Male Blues Band. Siden begynnelsen av 90-tallet har han ledet sin egen bluestrio, The Buzz Brothers. Det siste året har han stått bak bandet Erik Harstad & So What. Erik er også en av gitaristene i produksjonen Blå Prøysen.

Nye tekster av

Helen Rønningsbakken

Ted Granlund

Karoline Amb


Medvirkende

 • Haug & Harstad
 • Erik Harstad (Musiker)
 • Morten Haug (Musiker)

Multimedia og vedlegg

Bilder

ord
Foto: ToH
Morten
Foto: ToH
Ord som råkker
Foto: ToH
råkker
Foto: ToH
Kunstarter i samspill
Trinn: 8 - 10
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Hos ToH: Widar Aspeli/Johannes Skyberg
Programlengde
40 minutter
Maks publikumsantall
150
Arena / rom
Gymsal
Bærehjelp
Ja
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
20 min.
Litteratur
I etterkant av besøket oppfordres skolene til å finne og arbeide videre med en eller flere av tekstene som er framført.
Merknad om publikumsplassering
Musikerne spiller mot langveggen i gymsalen. Matter/benker/stoler settes i halvsirkel foran musikerne.
Merknad
Morten Haug/Erik Harstad tar kontakt med skolens kontaktlærer i god tid før besøket. Kulturkontakten på skolen har ansvar for å videreformidle nødvendig informasjon til de respektive klassene, og sørger for at utøverne blir tatt vel imot!

Lykke til med besøket!
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Turnéorganisasjonen
Produsent:
hos ToH: WA/JS
Rikskonsertene
Medvirkende
 • Erik Harstad (Musiker)
 • Morten Haug (Musiker)