Turnéorganisasjonen
Postadresse: Just Brochs gt. 13, 2321 Hamar
Besøksadresse: Just Brochs gt. 13, 2321 Hamar
Telefon: 62 59 87 87 • Nettsted: www.turneorg.no
Monica Isakstuen
Produksjonsliste
Program

Monica Isakstuen

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Med Om igjen som utgangspunkt vil forfatter Monica Isakstuen snakke om å skrive, om å leve og om å lyve. Hun bruker denne historien til å dikte videre; Om Joyce Hatto og om Ida som selv føler at hun lyver i rollene som datter, kjæreste, mor.

Med korte praktiske øvelser vil elevene få eksempler på ulike grep og virkemidler som kan få i gang noen tanker om å skrive. Og motivere for å komme i gang.

Lærerveiledning

Romanen Om igjen tar utgangspunkt i livet og musikken til den engelske pianisten Joyce Hatto som døde i 2006. I nekrologen stod det at hun var "den største pianisten i verden som ingen har hørt om". Så kom sannheten for en dag.

"Historiene mine. Dine. Våre. De flyter i hverandre, må skrives ned for å skilles ad. Vi er alle historikere på vår egen lille måte." Hvem lærer oss å lyve, stort eller lite, om livene våre? Bærer vi alle i oss evnen til å ta snarveier, pynjte på virkeligheten og slå an toner som ikke er våre egne, men som kanskje vil gi oss det vi ønsker mest av alt?

I løpet av denne dobbelttimen vil Monica snakke om hvordan hun arbeider med et råstoff for å forme det til en roman eller dikt; nyheter, fortielser eller, som i romanen om Joyce Hatto, løgn. Hun vil også samtale med elevene om løgn og fantasi.

Sagt om romanen Om igjen:

"Om igjen er blitt en spenstig roman om tomrommet bak begjæret, om stillheten etter at oppmerksomheten er borte og om lengselen etter å bety noe for andre." Anne Cathrine Straume, NRK

"Monica Isakstuen har med sin åpne komposisjon og spørrende innstilling skrevet en roman som berører sterkt, samtidig som den på finurlig vis løfter Joyce Hattos historie ut av det spesielle til det allmenne." Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Nennsomt og med stor sans for variasjon av teksttyper og skrivemåter, lar forfatteren oss nærme oss pianisten gjennom den frustrerte jeg-fortelleren Ida." Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

Aktuelle fag:

 • Norsk på alle nivåer
 • Programfag fra Språk, samfunnsfag og økonomi

Aktuelle temaer: Om å skrive, om å dikte med virkeligheten som utgangspunkt, løgn og livsløgn, forholdet mellom kunst og virkelighet, skriveglede, kreativitet.

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
 • Kunstnere/grupper: Monica Isakstuen
 • Produsent: For DKS Hedmark, Widar Aspeli.
 • Idé/opplegg: Monica Isakstuen

Om kunstner / utøver / gruppe

Monica Isakstuen (f. 1976) har gitt ut både dikt og romaner, senest den kritikerroste boka «Om igjen», som i 2014 ble utpekt til en av årets beste bøker av både VG og Klassekampen. For tiden jobber hun
med ny roman og dramatikk – «Om igjen» skal nemlig bli teater. Monica har lang erfaring med å holde skrivekurs, både for ungdom og voksne. Å vise at litteratur kan ta utgangspunkt i absolutt alt, er noe av det morsomste hun vet!

Utgivelser:

 • Sånn, borte (boksingel Flamme Forlag, 2008) 
 • Avstand² (roman, Tiden, 2009)
 • Alltid nyheter (dikt, Flamme Forlag, 2011)
 • Om igjen (roman, Tiden 2014)

Medvirkende

 • Monica Isakstuen
 • Monica Isakstuen (Forfatter)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Monica Isakstuen
Foto: Bernhard Ellefsen
Om igjen
Foto: Tiden/Isakstuen
Avstand (i andre)
Foto: Tiden/Isakstuen
Alltid nyheter
Foto: Flamme Forlag/Istakstuen
Sånn, borte
Foto: Flamme Forlag/Istakstuen
Litteratur / Forfatterbesøk
Trinn: VG1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Om innhold: Widar Aspeli (90156653)
Om turné: Maia Høilund (93404178)
Kontaktperson utøver
Monica Isakstuen (90604276)
Programlengde
90 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Klasserom
Er workshop
Ja
Bærehjelp
Nei
Oppriggingstid
10 min.
Nedriggingstid
10 min.
Merknad
Alle lærere som skal ha dette besøket med sin klasse må få et eksemplar av lærerveiledningen i god tid på forhånd. Skolens kulturkontakt eller elevarrangører tar imot kunstnerne når de kommer.  Turnéansvarlig i Turnéorganisasjonen er Maia Høilund.Lykke til med besøket!
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Turnéorganisasjonen
Produsent:
For DKS Hedmark, Widar Aspeli.
Medvirkende
 • Monica Isakstuen (Forfatter)