Turnéorganisasjonen
Postadresse: Just Brochs gt. 13, 2321 Hamar
Besøksadresse: Just Brochs gt. 13, 2321 Hamar
Telefon: 62 59 87 87 • Nettsted: www.turneorg.no
Ikke gjør det!
Produksjonsliste
Program

Ikke gjør det!

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Når Helga kommer på besøk skal hun fortelle om å være liten. Noe kan man bestemme sjøl, men de voksne bestemmer også veldig mye! Noen ganger er det fint, og noen ganger er det bare dumt! Som da hun måtte flytte, og da hun måtte bli storesøster!


Lærerveiledning

Når du ikke kan velge

Mammas mage var blitt alt for stor, men ellers var livet topp! Jeg fanget rumpetroll og lekte med bestevennen min. Men en dag  tok Mamma meg på fanget: «Helga. Vi skal flytte.»

Jeg ville ikke flytte. Og jeg trengte ikke en ny søster. Hvordan takler et barn så store overganger?

«Ikke gjør det!» er en varm og  sterk fortelling med mye humor. Den tar for seg søskensjalusi og ensomhet hos barn - følelser alle kan gjenkjenne, men som det ikke alltid er så lett å sette ord på.

Fortellingene kan gi et språk. Helga Samset tar utgangspunkt i egne opplevelser i denne forestillingen. Men kanskje er det sånn at de små fortellingene egentlig snakker om større ting. At det én har opplevd, handler om oss alle?

Oppfordring til læreren: Vær tilstede med ører og hjerte på forestillingen, og benytt muligheten i for og etterkant: Fortell fra da du selv var barn. Og la barna fortelle. De viktigste historiene er ofte tilsynelatende små. Men nettopp de kan romme så mye.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Helga Samset
  • Produsent: Hos Toh; Widar Aspeli
  • Idé/opplegg: Helga Samset

Om kunstner / utøver / gruppe

Helga Samset fra Telemark er en av Norges mest erfarne fortellere. Hun har gitt ut tre bøker og er en ettertraktet veileder, med bl.a. Prinsesse Märtha Louise på merittlisten. Hun mottok Statens Kunstnerstipend som første forteller i Norge. Hun er nå student ved forfatterutdanningen på Norsk Barnebokinstitutt. Helga grunnla og ledet i perioder fortellerteateret Fabellatores fra 1995–2007. Hun driver nå FORTELLERIET og forsker i hvordan eget liv kan brukes i fortellinger, uten å bli private.


Medvirkende

  • Helga Samset
  • Helga Samset

Multimedia og vedlegg

Bilder

Helga Samset
Foto: Linda Schade
Litteratur
Trinn: 1 - 4
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Hos ToH: Widar Aspeli
Programlengde
45 minutter
Maks publikumsantall
60
Arena / rom
Storklasserom/bibliotek/gymsal
Bærehjelp
Nei
Merknad om publikumsplassering
Barna sitter på stoler eller benker i halvsirkel rett foran fortelleren. Det er et mål å få en så intim situasjon som mulig. Fint om dette er satt opp før fortelleren kommer, med mindre rommet er i bruk. Det er bedre med et fullt klasserom enn en liten gjeng i en stor gymsal. NB! Ingen barn får sitte på matter/puter på gulvet, stoler eller benker er tingen!
Merknad
Helga Samset tar kontakt med skolens kontaktlærer i god tid før besøket. Kulturkontakten på skolen har ansvar for å videreformidle nødvendig informasjon til de respektive klassene, og sørge for at formidleren blir tatt vel imot!Lykke til med besøket!
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Turnéorganisasjonen
Produsent:
Hos Toh; Widar Aspeli
Medvirkende
  • Helga Samset