Turnéorganisasjonen
Postadresse: Just Brochs gt. 13, 2321 Hamar
Besøksadresse: Just Brochs gt. 13, 2321 Hamar
Telefon: 62 59 87 87 • Nettsted: www.turneorg.no
Under en stein
Produksjonsliste
Program

Under en stein

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Hvis  du løfter på en stein, kan du oppdage allskens smådyr. Hvordan ser de egentlig ut? Hva vet vi om hvordan de lever? Sammen med illustratøren Inger Lise Belsvik leser vi om småkryp og krek og jobber videre i verksted med forming og skriving.

Lærerveiledning

Erna Osland har skrevet en fagbok om virvelløse småkryp, som for eksempel spretthale, saksedyr, løpebille, skrukketroll, tusenbein og skolopender. Mange dyr liker seg der det er mørkt og vått, og derfor gjemmer de seg under steiner. Her ligger de stille og tror at ingen vet om dem. Men så kommer du! Du løfter på en stein og straks ser du dem: billene, edderkoppene og makkene. Boka er illustrert av Inger Lise Belsvik og det er henne som tar elevene med på dette "forskningsverkstedet".

Bolk 1

Sammen med Inger Lise Belsvik ser elevene på boka ”Under ein stein”. Boka har spesielle litterære og visuelle grep som Inger Lise gjerne viser og deler med elevene. Vi studerer  fakta om insektene i boka; teller føtter og vinger og leser høyt sammen. PPT av bildene gir oss store, tydelige detaljer, og elevene får lære om hvordan en illustratør jobber. Både research, teknikker og farger er viktige for å få fram egenarter på krypa. Hele vegen er elevene aktive med muntlige innspill, spørsmål og svar. De skal også notere ned idèer underveis til insektskapingen som skal foregå i bolk 2 .

Bolk 2

Nå skal vi velge oss et insekt å lage. Hva kan passe til vinger; tyll eller netting? Hvordan får en fram de hårete beina til edderkoppen? Skal insektet henge fra taket eller stå på bordet? Skal det være naturalistisk eller en fantasikreasjon? Med doruller som utgangspunkt for kroppene velger elevene materiale til insektene og går i gang, med lærar og Inger Lise som kreative hjelperer. Kanskje blir vi ikke helt ferdige, men da fortsetter klassen i kunst- og håndverktimen siden.

Hvis det blir tid, skal vi til slutt skrive et dikt eller en liten historie på 4-5 linjer om insektet vårt. Elevene velger selv om de vil bruke fakta i diktet sitt, eller lage et fantasidikt der alt mulig kan skje.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Turnéorganisasjonen
  • Kunstnere/grupper: Inger Lise Belsvik
  • Idé/opplegg: Inger Lise Belsvik

Om kunstner / utøver / gruppe

Inger Lise Belsvik har illustrasjonsutdannelse fra Kingston University, England og fra Kunsthøgskolen i Oslo, og jobber og bor på Bryne i Rogaland. Hun har gjennom de siste 25 årene illustrert over 30 barnebøker, særlig billedbøker, diktsamlinger og fagbøker. Hun har vunnet Kulturdepartementets illustrasjonspris to ganger, samt en rekke priser i Årets Vakreste Bøker. Inger Lise formidler også litteratur og illustrasjon, både gjennom Den Kulturelle Skolesekken og ved høgskoler med  foredrag og verksted for barn og voksne.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Eggekartongfjes
Spretthale
Med rosa vinger
Insektproduksjon
Inger Lise Belsvik
Kunstarter i samspill
Trinn: 3 - 4
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Om innhold: Widar Aspeli  (tlf. 90156653) og Inga Blix (tlf. 90780014)
Om turné: Reidun Kristiansen (tlf. 45638259
Programlengde
90 minutter
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Klasserom, gjerne kunst- og håndverksrommet
Workshop
ja
Annet utstyr
Det trengs lerret og projektor i rommet.Elevane må ha basis kunst- og håndverksutstyr, som sakser, lim, skrive- og tegnesaker. Og de må ha med 3 - 4 dorullkjerner hver!
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
15 min.
Merknad
I denne produksjonen gjør vi spesielt oppmerksom på at alle elevene må ha 3 - 4 dorullkjerner til rådighet. Begynn å spare i tide!
Læreren må være med og assistere. Klassen bør ha gjort seg kjent med boka og temaet på forhånd.
Inger Lise Belsvik tar kontakt med skolen i god tid før besøket for å sikre at alt praktisk er på plass. Kulturkontakten har ansvar for å finne egnede rom, videreformidle nødvendig informasjon og orientere skolens elevarrangører.Alle voksne som blir involvert i dette besøket, må i god tid få et eksemplar av denne lærerveiledningen. Skolens kulturkontakt eller elevarrangører tar imot utøverne når de ankommer skolen.
Lykke til med besøket!
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Turnéorganisasjonen